Tiempo de lectura: 2 minutos

Entrevista a Teresa Llordés, Presidenta de Barna Centre

Teresa Llordés, porta 5 anys com a presidenta de l’eix comercial Barna Centre, la Federació d’Associacions Comercials del centre i barri gòtic, que aglutina prop de 1000 comerços. 

Segons el seu punt de vista, com està sent la tornada a la normalitat per als vostres comerços associats?

La recuperació del centre de ciutat està sent molt més complicada que la recuperació d’altres barris que disposen de més teixit veïnal i de menys densitat comercial, ja que el centre històricament era el punt d’abastiment comercial de la ciutat i dels entorns. Abans de la pandèmia, gairebé un 60% de les vendes provenien de persones no residents a la zona, al voltant d’un 35% eren turistes i un 25% persones que hi treballen o es desplaçaven. Amb la pandèmia, han augmentat les compres on line i els no residents s’han acostumat a consumir al seu espai de residència. A aquests factors, cal afegir que s’han mantingut polítiques municipals que no afavoreixen que el barceloní hagi pogut recuperar el centre de ciutat: des de les polítiques de mobilitat a la descentralització dels esdeveniments que antigament atreien públic local (desplaçaments dels actes de la Mercè, de la Fira del Llibre en Català i denegació de permisos per celebrar qualsevol fira que comporti novetat). El balanç és que, després del tancament del 35% del negocis per la crisis pandèmica, continuem comptabilitzant tancaments després d’aquest estiu.  

La pandèmia ha provocat el tancament del 35% dels negocis del eix comercial.”

Quins són els establiments que s’han recuperat? I els que estan patint més? 

Tots els establiments comercials i de restauració han patit molt, no només els que tenien una major dependència del client estranger sinó també els que vivien dels clients d’oficines o del client local que ha desaparegut. Els que millor han resistit, a més dels locals que no han rebut tanta pressió pel lloguer, són aquells d’un format empresarial petit, i per tant amb més adaptabilitat, i que estaven més especialitzats i enfocats a un perfil que ha mantingut la fidelitat al seu producte. També els que han sabut trobar el seu espai en la digitalització o en la col·laboració en xarxa amb d’altres espais comercials. 

Què creu que necessita el vostre eix per fer front a la recuperació?

Reivindico que el barri Gòtic, i tot el centre de ciutat, necessita un pla específic de revitalització econòmica i sòcio-cultural. Cal recuperar el centre com un espai de trobada de la ciutadania mitjançant esdeveniments interessants i innovadors culturalment, frenar la constant pèrdua de veïnatge, evitar la destrucció de més pimes comercials i frenar la degradació ja visible del territori si volem avançar en la recuperació econòmica i social del centre històric. I és una aposta transversal en la que necessàriament s’han d’implicar les Administracions, buscant la col·laboració privada del sector econòmic.

Què li demanaria al Consistori?  

Una complicitat i un compromís ferm amb els sectors econòmics de la restauració i del comerç del centre de ciutat per tal de reconstruir un espai amable per viure, per comprar, per crear i mantenir els llocs de feina que s’estan destruint. Demanem que entengui que l’accessibilitat no està enfrontada a la sostenibilitat, tot el contrari, i que deixar degradar-se el centre històric de Barcelona, impacta negativament sobre tota la ciutat: tant econòmicament com socialment.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Associats

Patrocinadors