Barcelona depèn de la seva regió metropolitana: els visitants dels municipis metropolitans suposen el 28% de la facturació del comerç de la ciutat

5 d'abril de 2022

  • Un estudi de Barcelona Oberta constata que el pes en la facturació dels residents als municipis que envolten Barcelona és superior a la del turisme, arribant als 3.900 milions d’euros anuals.
  • L’informe identifica les debilitats del transport públic i les limitacions en mobilitat com les principals amenaces per al comerç barceloní, que podria posar en risc una facturació acumulada d’entre 2.800 i 3.500 milions del comerç i la restauració.

El model comercial de Barcelona no podria ser sostenible sense la despesa realitzada pels visitants metropolitans. Aquesta és la principal conclusió de l’informe Importància de l’economia del visitant de la RMB per re-economitzar el centre de Barcelona elaborat per la Unió d’Eixos Comercials Turístics, Barcelona Oberta. L’informe, dut a terme a partir d’una mostra de 2.938 enquestes, constata que la despesa dels visitants dels municipis metropolitans és vital per assegurar la viabilitat del model comercial de la ciutat de Barcelona. Més concretament, l’informe estima que els residents dels municipis de la regió metropolitana suposen una facturació de 3.900 milions d’euros per al comerç de la capital catalana, una dada que representa el 28% del total del sector. El percentatge és superior a la despesa feta pel turisme, que suposa una facturació de 2.400 milions d’euros, i el 18% del total. Finalment, les compres dels barcelonins s’eleven fins als 7.500 milions d’euros, representant poc més de la meitat de la facturació del comerç de la ciutat (54%).

D’aquesta manera, l’informe conclou que l’actual model comercial de Barcelona no es podria mantenir sense la despesa realitzada per part de la regió metropolitana. Una despesa metropolitana que, segons les dades extretes per l’informe, té una amenaça principal: les polítiques d’urbanisme i la seva afectació a la mobilitat. Així, l’informe constata que el 50,8% de visitants metropolitans es desplacen a Barcelona en vehicle privat, mentre que el 40,7% manifesta arribar a la ciutat comtal a través de transport públic. D’altra banda, l’informe assegura que el transport públic no suposa una alternativa real d’accés a la ciutat, ja que la gent que l’utilitza no té una altra forma viable d’anar-hi. Segons els resultats obtinguts, el 75% dels visitants metropolitans no fa servir el transport públic per problemes associats al model i oferta existent. Entre ells, es destaca l’excés de temps invertit (31,1%), l’excés d’intercanvis (14,2%), la falta de seguretat (9,6%), o la inexistència de connectivitat (6,7%).

El 58% dels compradors deixaria de venir a Barcelona si no hi pogués accedir amb cotxe

Entre els principals motius que desincentiven les visites dels residents de la regió metropolitana a la ciutat de Barcelona, els quatre primers estan vinculats a la mobilitat. Segons les dades de l’enquesta, els embussos i els problemes de trànsit són el primer obstacle per motivar l’assistència d’aquests visitants. El 72,7% dels enquestats mostren aquest motiu com el principal entrebanc. Els altres tres principals motius identificats pels visitants són la dificultat d’accés en vehicle privat (62,7%), l’excés de temps en arribar-hi (62,1%) i la dificultat en trobar aparcament (60,2%).

Com a conclusió, el 71% dels residents de la regió metropolitana assegura que cada cop és més complicat anar a comprar a Barcelona i el 58% dels compradors manifesta que deixaria de venir a la ciutat de Barcelona si no hi pogués accedir amb el seu vehicle privat.

Així, les polítiques de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona podrien tenir una incidència directa en l’assistència dels visitants metropolitans. Dels visitants que acudeixen en vehicle privat, el 26,3% disposen del distintiu B, i podrien veure limitada la seva circulació a la ciutat en cas de prohibir aquest distintiu en la Zona de Baixes Emissions (ZBE). D’altra banda, l’informe estima que la mitjana de temps destinada a arribar a Barcelona des de l’àrea metropolitana és de 35 minuts i la tolerància als embussos dels visitants és de només 24 minuts.

La desconnexió emocional i funcional entre Barcelona i la seva regió metropolitana podria tenir un impacte d’entre 2.800 i 3.500 milions d’euros

Tot plegat, fa concloure a l’informe que les dificultats d’accés a Barcelona podria tenir un impacte devastador per a la ciutat. Més concretament s’identifica un risc de pèrdua de facturació d’entre 2.800 i 3.500 milions d’euros a causa de la desconnexió emocional entre la capital i la seva regió metropolitana. Una desconnexió promoguda per les mesures d’urbanisme que dificulten l’accés en vehicle privat, l’absència d’alternatives adequades de transport públic i l’aparició de noves polaritats comercials generades pel comerç electrònic, que presenten una oferta equiparable a la del comerç de la ciutat.

L’impacte del visitant metropolità a la ciutat de Barcelona no només incideix en el comerç. Segons les dades de l’informe el 79% dels visitants metropolitans també consumeix en el sector de la restauració i altres activitats relacionades amb l’oci. Més concretament, l’informe calcula que de cada 3 euros en compres dels no residents de la ciutat, s’indueix 1 euro de despesa en la restauració.

Més sobre Barcelona Oberta

Barcelona Oberta és la unió de 21 eixos comercials turístics que comparteixen una visió del paper econòmic i social del retail de proximitat, i representen el turisme de compres. Formen part de Barcelona Oberta:

Agrupació de comerciants i industrials de Barceloneta – ACIB

Associació comerciants del carrer Pelai Centre i Rodalies

Associació Rambla Catalunya i Travessers

Associació Amics del Passeig de Gràcia

Associació Fundació El Molino FEM

Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla i Plaça Catalunya

Associació de comerciants Born Comerç

Associació comerciants Gaudí Shopping

Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial

Associació de Comerciants l’Illa Diagonal

Associació Diagonal Barcelona

Associació de Comerciants FEM Raval

Associació Front Marítim Barceloneta

Centre Comercial Les Arenes

Eix Comercial Sagrada Família

Federació d’associacions de Barna Centre

Porxos del Port

Sant Antoni Encants

Unió de comerciants Som Sant Antoni 

Westfield Glòries

Xarxa de Comerç Divers de Barcelona

L’actualitat del comerç de Barcelona

Membres

Patrocinadors

This site is registered on wpml.org as a development site.